Wanneer de training begint, is het al donker en moet de fietslamp weer aan. Dat weet iedereen natuurlijk. Om veilig van en naar de voetbal (en elders) te kunnen hebben we hier wat nuttige informatie verzameld.

 

Wanneer moet je lamp aan?

's Nachts moet je altijd je voor- en achterlicht aan hebben. Soms moet dat ook overdag, als je weinig kunt zien, zoals bij mist of als het gaat schemeren. Verder moet je fiets altijd reflectoren hebben: op de achterkant van de fiets, op de trappers en op de wielen of banden.

 

Regels voor fietsverlichting

Een fiets moet een voor- en achterlamp hebben. De lampen moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit en recht achteruit schijnen. De fietsverlichting moet aan de fiets zijn vastgemaakt óf aan de borst of de rug van de bestuurder. Dus niet op je hoofd, armen of benen. Zit er iemand achterop, dan mag diegene het achterlicht op zijn rug dragen. De fietsverlichting mag niet knipperen en niet verblinden. De voorlamp moet wit of geel zijn. De achterlamp moet rood zijn.

 

Regels voor reflectoren

Elke fiets moet een rode reflector achterop de fiets en gele reflectoren op de trappers hebben. Ook moeten er cirkelvormige reflectoren op de banden of velgen zitten.

 

Boete

Je krijgt een boete als je:

- In het donker, bij schemer en bij slecht zicht rijdt zonder het voorlicht en achterlicht aan te hebben.

- Rijdt zonder reflectoren op de achterkant van je fiets, op de trappers en op de wielen of banden.

- Een fietslamp hebt die knippert, niet zichtbaar is, een verkeerde kleur heeft of op een verkeerde plek is vastgemaakt.

 

Buiten deze boetes om staat veiligheid voorop. Laten we er daarom samen voor zorgen, en toezien, dat de fietsen goed verlicht zijn!

 

Voor uitgebreide info:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-regels-voor-fietsverlichting-en-reflectie-op-een-fiets.html