Naar aanleiding van de uitzending van Zembla van afgelopen woensdag zijn er, ook bij SV Delden, vragen gesteld over de mogelijke gezondheidsrisico's die spelen op kunstgras met rubberkorrels met zich mee zou brengen. Het bestuur van SV Delden wil in dit verband verwijzen naar de reactie van de KNVB, waaruit blijkt dat de komende tijd gewoon op kunstgras gesport kan blijven worden - klik hier.
Inmiddels is duidelijk dat behalve de Europese Commissie ook het RIVM de komende tijd aanvullend onderzoek gaat doen naar de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberkorrels in kunstgras. In een eerste reactie laat het RIVM weten dat er geen reden is om te stoppen met sporten op deze kunstgrasvelden, maar dat het voorlopig af te raden is om kinderen met de korrels te laten spelen en dat het natuurlijk verstandig is om na het sporten te douchen en schone kleding aan te trekken - klik hier.
Ook de gemeente Hof van Twente, verantwoordelijk voor onder andere het kunstgrasveld van SV Delden, heeft naar aanleiding van de uitzending van Zembla gereageerd - zie hieronder.
Kunstgras met rubbergranulaat, informatie gemeente Hof van Twente
Kunstgras met rubbergranulaat: wat nu?
Het televisieprogramma Zembla besteedde op 5 oktober aandacht aan het gebruik van SBR rubbergranulaat in kunstgrasvelden bij sportverenigingen. De samenstelling van de rubberkorrels staat nu ter discussie. De korrels, waar onder meer gemalen autobanden in zitten, kunnen mogelijk gezondheidsproblemen geven. Ruim 90% van alle circa 2.000 kunstgrasvoetbalvelden in Nederland, is ingestrooid met SBR rubber.
Welk onderzoek is er gedaan?
Zoals in veel gemeenten, liggen er in Hof van Twente ook velden die zijn ingestrooid met SBR rubberkorrels. Hof van Twente heeft er 9. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in 2006 onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en het RIVM hebben naar aanleiding van het onderzoek aangegeven geen belemmeringen te zien voor het gebruik van SBR rubber. Daarom heeft de gemeente Hof van Twente besloten om ook dit type instrooimateriaal te gebruiken.
Wordt er nieuw onderzoek uitgevoerd?
Door de nieuwe ontwikkelingen heeft de Europese Commissie aan het EHCA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de samenstelling van het rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend, de resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.
Wat is de situatie in Hof van Twente?
In Hof van Twente ligt op de volgende velden kunstgras met rubbergranulaat: