Inhoudsopgave

Van de redactie
Van de voorzitter
GERRIT MARSMAN - Afscheid van een trainer met ambities -
In gesprek met.... Gerrit Marsman
Einde seizoen eerste elftal
Maatregelen overheden zorgen voor extra werk en kosten verenigingen
Aan alle mooie dingen komt een eind
Bert en Patrick bedankt !
Ons vierde elftal centraal
Hoe te handelen bij blessures, deel vijf
In memoriam - Willem Pasman
SV Delden C Kampioen
SV Delden wint eigen toernooi

F1 en F2 eerste bij toernooi Rood-Zwart
Toernooi Grolsche Boys

Atletieknieuws
Interview met een atleetje


Van de redactie

Het laatste clubbladnummer van dit seizoen ligt weer voor ons.
Helaas moeten we ons sportjaar eindigen met een bijzonder trieste gebeurtenis nl. het plotselinge overlijden van Wim Pasman. Onze voorzitter Jan Vriezekolk zal hem herdenken.
In deze uitgave nemen onze trainer Gerrit Marsman en de eerste elftalspelers Patrick Brinkcate en Bert Luttikhedde  afscheid van ons eerste elftal. Ook onze sympathieke trainer van ons tweede elftal Wolfram Arnthof stopt er mee. Onze voorzitter schrijft er over. Na de laatste thuiswedstrijd tegen G.F.C. werden Marc Brinkcate, Marco Dijkman en Edwin Geerdink gehuldigd vanwege hun 250e wedstrijd in het eerste elftal. U vindt een foto in dit nummer.
De redactieleden Hans Klumpers en Henk ter Hofsté hadden een gesprek met de scheidende trainer Gerrit Marsman.
Gerrit Seppenwoolde sprak met enkele spelers van ons vierde elftal over het afgelopen seizoen. 
We schrijven verder in deze uitgave over enkele overheidsmaatregelen en wat de gevolgen zijn voor verenigingen.

En …….natuurlijk werd ons C1 – elftal kampioen!! Een mooi afscheidsgeschenk voor de naar Almelo vertrekkende trainer Harold Olde Veldhuis.

Verder:

-         nieuws van ons bestuur
-         atletieknieuws
-         eindstanden en topscorers seizoen 2003/2004
-         enkelspel
-         jeugdnieuws
-         verslag van het darttoernooi

Veel leesgenoegen!

De redactie.


Van de voorzitter

Voetbalseizoen 2003/2004 zit er op. Tijd voor elftalfeestjes en zo hier en daar een toernooitje. Voor het bestuur een periode van veel vergaderingen. KNVB federatie en regio, maar ook met de gemeente en de Deldense Sportfederatie. Van KNVB-zijde valt weinig nieuws te melden, maar van de vergaderingen met de gemeente des te meer. Het subsidiebeleid, met als uitgangspunt zoals het in de oude gemeentes was is ten einde. In de vergadering met de Deldense Sportfederatie werd al duidelijk dat investeringssubsidie al per 1 januari 2004 was afgelopen. 
De subsidie m.b.t. de verbouwing van de kleedkamers zal dan ook nog wel eventjes op zich laten wachten. De harmonisatie van de tarieven van de buitensportaccommodaties van de gemeente leert ons dat alle verenigingen dezelfde uitgangspunten moeten hebben en dus clubs met kleedkamers, eigendom van de gemeente, op dit moment in het voordeel zijn. Concreet betekent dit voor ons dat met de renovatie van de kleedkamers voorlopig niet kan worden begonnen. Onderhoud is echter broodnodig. Wij zullen ons dan ook beperken tot het noodzakelijke. In juni zal er verder worden gesproken met de gemeente, wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. 
Gelukkig krijgen de trainingsmogelijkheden voor onze atletiek-afdeling meer vorm. Het kunstgras is gelegd en het beton voor de kogelstootring is gestort. Wachten is nog op de groei van het gras op het trainingsveld. 
De voorbereiding op het nieuwe seizoen is al in volle gang. Als dit clubblad bij u op de mat ligt zal de selectie al uitgebreid kennis hebben genomen van de visie van de nieuwe trainer, Ronnie Boers. Wij wensen hem uitaard veel succes bij onze club.

Tot slot wensen wij u allen een heel fijne vakantie met veel inspiratie voor het nieuwe seizoen

namens het bestuur

Jan Vriezekolk


GERRIT MARSMAN - Afscheid van een trainer met ambities

Het was snel duidelijk, Gerrit Marsman wordt de nieuwe trainer van de SV Delden. Na de aimabele Réne Belt was het tijd voor een ander gezicht voor de groep. Gerrit Marsman kon niet bogen op een rijke ervaring als trainer. Een half jaartje Manderveen en eigen club Nijverdal, spraken niet echt tot de verbeelding. Wel zijn ervaring als voetballer bij De Zweef en kennis van zaken, maar meer nog zijn fanatieke en ambitieuze uitstraling. Na een stroef begin, vooral in de communicatie, ging het met Gerrit en de club steeds beter. Zijn oefenstof werd geroemd. De grootste verdienste is misschien wel de wat smalle selectiegroep uit te breiden en daarmee de club naar een hoger niveau wist te brengen. Hiervan hebben wij vooral het afgelopen seizoen de vruchten kunnen plukken. De vele blessures hielden diverse spelers langdurig aan de kant. Ondanks dat deden wij deze competitie nog lang mee in de strijd om de prijzen. Zijn kwaliteiten vielen ook in de regio op. Want na het aangekondigde vertrek was voor hem een brede belangstelling. 
Na 3 jaar SV Delden is Twenthe Goor het volgende tussenstation, want Gerrit’s trainers-capaciteiten reiken verder. Wij zullen hem met belangstelling volgen, Gerrit heel veel succes.

Namens het bestuur,
Jan Vriezekolk. 


In gesprek met....Gerrit Marsman

Naar aanleiding van het naderende vertrek van onze trainer, hebben we gemeend deze keer in gesprek te moeten gaan met Gerrit Marsman. Gerrit is trainer sinds het seizoen 2001 – 2002 bij onze vereniging. Na drie seizoenen is hij van mening, dat het beter is om nu te vertrekken als trainer. Hij vindt, dat de selectie van onze vereniging toe is aan een nieuwe uitdaging. Ook denkt hij, dat hij zelf aan een nieuwe uitdaging toe is.
Even ter herinnering: Gerrit was speler bij  de clubs Nijverdal en De Zweef. Hij speelde als laatste man of als aanvallende middenvelder, of zoals hij het noemt: mid – mid.
Na twee-en een half jaar trainer te zijn geweest bij Nijverdal en waar hij dus zijn eerste stappen zette in het trainersvak, solliciteerde Gerrit bij onze vereniging en werd hij aangesteld als trainer. Hij trof bij onze vereniging een grote en een enthousiaste groep spelers aan. Gerrit hield deze groep bewust groot, omdat hij hier geen verleden had en om de onderlinge concurrentie te prikkelen. Hij vond in de groep technisch vaardige spelers maar was ervan overtuigd dat het fysiek wel beter kon. Delden kon een mooie wedstrijd op de mat leggen maar als het om strijd ging, dan legde de jongens het loodje, omdat ze niet mee konden komen. Daarom legde hij de nadruk bij de training steeds op de wedstrijdmentaliteit om deze op een hoger plan te krijgen. Gerrit is van mening, dat dit met horten en stoten steeds beter is geworden. Toen hij bij onze vereniging aantrad, trof Gerrit er een rustige en goede organisatie aan. Jammer vond hij het, hoe het met de jeugd ging op dat moment. Hij is blij, dat er nu weer voldoende aandacht aan de jeugd wordt geschonken en is tevreden, dat hij hieraan een steentje heeft kunnen bijdragen in de vorm van adviezen, die hij heeft verstrekt. Hierna geeft Gerrit een kleine analyse over de seizoenen, die hij als trainer bij onze vereniging heeft gewerkt. 

1e seizoen (2001 – 2002) 

Na het verlies in de uitwedstrijd bij G.F.C. met 2-1 (In dat seizoen werd G.F.C. kampioen en promoveerde naar de 3e klasse), haakte ons eerste elftal af in de race om het kampioenschap.

 2e seizoen (2002  - 2003) 

Dit seizoen verliep moeizaam. Voor de winterstop werden er te weinig punten gepakt, waardoor na de winterstop het heel moeilijk werd om de achterstand in te lopen. Het elftal speelde echter goed, zodat Gerrit geen reden zag te wanhopen en ervan overtuigd was, dat alles op zijn pootjes terecht zou komen. Wat ook geschiedde.

 3e seizoen (2003 – 2004)

 In dit seizoen verliep alles net andersom als in het vorige seizoen. Voor de winterpauze werden er vele punten binnen gehaald. Na de winterpauze was dit niet meer het geval. Gerrit had nog wel de hoop, dat na de overwinningen bij Omhoog en Rietvogels, waar toch vele concurrenten punten morsten, het weer crescendo zou gaan, maar zijn hoop vervloog al snel. Gerrit wijt dit aan het onstellend slechte trainingsveld, dat ervoor heeft gezorgd, dat er vele blessures waren met als gevolg dat er na de winterpauze slechts eenmaal met hetzelfde elftal kon worden aangetreden. Gerrit heeft zich soms wel geergerd aan het feit, dat het team geen zelfvertrouwen uitstraalde. 

Gerrit kan, zegt hij zelf, goed omgaan met kritiek. Op de vraag, waarom hij niet is overgegaan tot het 4-3-3- systeem volgde er een theoretische uitleg, die er op neer kwam, dat hij geen specifieke buitenspelers in de selectie heeft.
Als winstpunt vindt Gerrit, dat hij de selectie van het eerste elftal heeft kunnen verbreden en dat er vernuft in de groep is gekomen. Hij heeft veel respect voor de spelers, de begeleiding en in het bijzonder voor Gerrit Dijkman, onze elftalleider.Hij heeft Gerrit Dijkman gezien als een stille kracht binnen de selectie en met zijn hart op de juiste plaats. Gerrit Marsman kijkt met een goed gevoel terug op zijn trainersjaren bij onze vereniging. Hij meent, dat hij het “Delden”-gevoel aan ons clubje heeft overgehouden en dat er nu blauw – geel bloed door zijn aderen stroomt. Hij zal zijn hele leven lang de prestaties van onze club blijven volgen. 
Gerrit wil zo lang als mogelijk als trainer actief blijven. Zo heeft hij onlangs een voorcursus voor oefenmeester 1 met goed gevolg afgelegd. Zodra hij besluit deze cursus te gaan volgen, hoeft hij niet bang te zijn te worden geweigerd. Het ultieme doel is trainer te worden van een eerste –of hoofdklasser amateurvereniging. Ambities om als trainer werkzaam te zijn in het betaalde voetbal heeft Gerrit niet.
Gerrit wil iedereen, het bestuur, waarmee hij een uitstekende relatie had, de elftalcommissie en alle anderen binnen de vereniging heel hartelijk danken voor de prettige samenwerking en hoopt dat de nieuwe trainer evenveel plezier bij S.V. Delden mag beleven, als dat hij zelf heeft gehad. 

Gerrit, namens allen wensen wij jou ook een fijne tijd en veel succes bij je nieuwe vereniging: Twente Goor en zien we je hopelijk zo nu en dan nog eens terug op onze velden.


Einde seizoen eerste elftal

Na de laatste seizoenswedstrijd van het seizoen 2003 – 2004 op 2 mei tegen D.S.V.D. uit Deurningen (uitslag 1-2) heeft het eerste elftal met een barbecue afscheid genomen van het seizoen. Hierbij waren ook de dames aanwezig. 

 Voor het begin van de barbecue nam Marc Brinkcate het woord en werden de afscheidsnemers van het eerste, te weten keeper Patrick Brinkcate, linkshalf Bert Luttikhedde en trainer Gerrit Marsman door Marc toegesproken. Hij haalde diverse humoristische anekdoten uit de kast, die door de overige leden van het eerste direct werden herkend en tot hevige lachbuien leidden. Tot slot werden de afscheidsnemers nogmaals in de bloemen gezet. 
De barbecue was uitstekend verzorgd. Salades, maar liefst zes soorten vlees, stokbrood, sauzen, alles, wat je je maar wensen kon, stond op tafel. Toen dan ook het startsein werd gegeven met de woorden: eet smakelijk, was het hek van de dam en werd het een grote run op de etenswaren.
Toen kon het spektakel van bier en barbecue in volle hevigheid losbarsten.

Indeling eerste elftal 4e klasse B seizoen 2004/2005

BWO                                     Rood Zwart
SV Delden                             Saasveldia
GFC                                      Wilhelminaschool
Hector                                   Witkampers
Enter                                     MVV 29
Omhoog                                Lochem


Maatregelen overheden zorgen voor extra werk en kosten verenigingen

Sinds een paar jaar heeft onze overheid accenten gelegd op enkele punten:

a.     minder regels

b.     meer eigen verantwoordelijkheid

Minder regels? Nou vergeet dat maar! Het tegenovergestelde is het geval bij rijks- en lagere overheden. En als je gebonden bent aan allerlei regels is “meer eigen verantwoordelijkheid”een farce. Met eigen verantwoordelijkheid wordt blijkbaar bedoeld dat je meer voor diensten moet gaan betalen, bezuinigen dus. Meer betalen voor b.v. zorg en sport. Die eigen verantwoordelijkheid noemen ze het profijtbeginsel.
In onze gemeentelijke Welzijnsnota, waaronder sport ressorteert, kom je dit woord profijtbeginsel (te) veelvuldig tegen. Meer betalen voor je sport dus. Maar kan iedereen dit?
Uit onderzoekingen blijkt dat kinderen uit sommige gezinnen niet kunnen deelnemen aan sport, omdat dit te duur wordt.  Dit staat haaks op het voornemen van allerlei overheden de deelname aan sport erg belangrijk te vinden en die te willen bevorderen.
Sinds de rampen in Enschede en Volendam zijn er allerlei maatregelen genomen en nieuwe wetgeving. Het is terecht dat mensen in verschillende situaties zoveel mogelijk bescherm worden tegen allerlei bedreigingen. De vraag is wel of dit op deze manier moet, gekoppeld aan een enorme bureaucratie. Het zijn niet alleen bedrijven en instellingen die hiermee te maken hebben, maar ook verenigingen, vrijwilligers dus!
Waarmee krijgt ook onze vereniging S.V.Delden o.a. te maken:

1.    Maatregelen betreffende brandpreventie. We moeten dan b.v. denken aan vluchtroutes, aangeven vluchtroutes, brandblussers, beveiliging bakovens enz.

2.    Maatregelen m.b.t. de legionellabacterie. 
Drie jaar geleden behoorde dit nog tot de meest gevreesde ziektes. Nu overheden geconfronteerd worden met de financiële gevolgen om deze bacterie te bestrijden, hoor je weinig meer van deze ziekte en de gewenste maatregelen.
Met een eventuele renovatie van onze kleedkamers zal er wellicht rekening mee gehouden worden.

3.    Maatregelen i.v.m. de Arbo wetgeving.
Veiligheid is ook van belang voor onze vrijwilligers, leden en bezoekers in ons clubgebouw en op ons sportpark. Het is goed dat er over nagedacht wordt of een gammele trap of het werken met gevaarlijke stoffen wel verantwoord is.
Ook vrijwilligers moeten in een veilige omgeving kunnen werken.
Er is echter een lange Arbo-checklist met tientallen punten waaraan voldaan moet worden, gepaard gaande met een geweldige administratieve rompslomp.
Vrijwilligersorganisaties zoals een amateurvereniging vallen (nog) onder een vrijstellingsregeling. Deze vrijstellingsregeling loopt tot 1 januari 2005. En daarna?
Vanuit de sportorganisaties wordt druk uitgeoefend voor verlenging van vrijstelling omdat onderzoekingen hebben uitgewezen dat de laatste jaren het aspect veiligheid veel aandacht heeft gekregen bij verenigingen.

Terzijde:
Toen de S.V.Delden in het begin jaren zeventig ons clubgebouw wilde bouwen zagen we ons genoodzaakt de vloer van het clubhuis te verlagen, omdat de gemeente eiste in de bouwvergunning dat dakranden van de kleedkamers (die er al stonden) op gelijke hoogte moesten zijn! Vandaar onze op -en afstapjes in ons clubgebouw.
Een Arbo - keuring zou ongetwijfeld negatief uitpakken, met grote financiële gevolgen!!

Tenslotte:
Het kost ook besturen van verenigingen veel extra tijd om te kunnen voldoen aan allerlei overheidsregels, maar bovendien gaat dit gepaard met behoorlijke financiële gevolgen. Het is uiteraard niet allemaal waanzin, maar wel teveel.

En …… we zijn er nog lang niet klaar mee, want ook de gemeentelijke privatiseringsdrang is nog lang niet uitgewoed!!


Aan alle mooie dingen komt een eind

Na een rijke voetbalcarrière en een lange trainersloopbaan besloot Wolfram Arnthof vorig jaar aan het eind van dit seizoen een punt achter te zetten.
Bij Heracles-Almelo wordt zijn naam met gouden letters geschreven. Na zijn profcarrière is hij daar altijd nog een graag geziene gast. Na aanbevelingen van Henk Scholten in’t Hoff kwam Wolfram in contact met SV Delden. Na de jeugd trainde hij het 2e elftal. Als begaafd voetballer heeft hij zich meermalen moeten ergeren. Hij probeerde de jongens simpel te spelen en het koppie te gebruiken. Vaak was het tegen dovemansoren. Wie er voor open stond kon veel van deze man leren. Velen mistten echter de technische bagage. Ondanks dat was hij geliefd bij zijn spelers. Liefkozend werd hij dan ook “Annie“ genoemd. Na een lange carrière gaat Wolfram meer tijd vrijmaken voor zijn vrouw. Toch zullen wij hem niet helemaal te hoeven missen. Hij blijft in mindere mate actief betrokken bij onze club. 
Wolfram is een echte clubman geworden en daar zijn wij blij om. 

namens het bestuur,
Jan Vriezekolk


Bert en Patrick bedankt !

Na de laatste thuiswedstrijdvan SV Delden werd afscheid genomen van twee belangrijke spelers van ons eerste team, Bert Luttikhedde en Patrick Brinkcate. Bert had al vroegtijdig aangekondigd dat dit seizoen het laatste zou zijn voor SV Delden 1. 
De boerderij, vrouw en inmiddels 2 dochters (in willekeurige volgorde) zullen ongetwijfeld een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn besluit het wat minder te maken. Bert blijft gek van het spelletje en voor SV Delden 2 kan hij nog van grote waarde zijn vanwege zijn technische kwaliteiten.
Patrick had hier wat langer bedenktijd voor nodig. Naar zijn eigen mening moest hij te vaak verstek laten gaan vanwege zijn werk om optimaal te kunnen presteren. Over zijn prestatie hoorde je echter niemand klagen, maar voor Patrick telt alleen de volle 100%. Zijn aankondiging te stoppen met keepen werd bepaald niet met gejuich ontvangen. Een goede keeper is van cruciaal belang. Wij respecteren het besluit van Patrick, gelukkig blijft hij wel actief als keeperstrainer bij de jeugd.
Beide heren hebben hun sporen dik verdiend, want meer dan 14 jaar waren zij van vaste waarde voor het team en waren mede verantwoordelijk voor de uiteindelijke promotie naar de 4e klasse. 
Bert en Patrick bedankt voor het sportieve voetbalplezier dat jullie brachten.

Namens het bestuur,
Jan Vriezekolk.


Ons vierde elftal centraal

Opvallend zijn dit jaar de resultaten in de 7e klasse van ons vierde elftal. Ze spelen een leuk potje voetbal met vaak mooie combinaties en …….. behoorlijk wat doelpunten.
Dat moet zijn redenen hebben. Vandaar dat een redactielid een praatje maakte met een leider/speler Jaap Smit en speler Ivo Poelman.

Beiden hebben een duidelijk beeld over de ploeg. Jaap vertelt dat ze dit jaar in de competitie ingedeeld waren bij (te)veel Almelose elftallen. En er is één elftal bij nl. De Zweef die te sterk voor ons was. Het vorige jaar zijn die ook kampioen geworden en wel in de 6e klasse! Ze zijn toen niet gepromoveerd, maar eigenlijk gedegradeerd naar de 7e klasse. Waarom weten we niet. Uiteindelijk zijn we als goede tweede geëindigd. 

Jullie hebben een aardig doelsaldo met 114 voor en 23 tegen!

Ivo: Ja als het goed draait dan scoren we erg gemakkelijk. Hij is onze topscorer met 32 doelpunten. Ik (Ivo) scoorde 16 keer en onze linksback (!) Ralf Hoentje 11 keer.

Hoe komt het dat jullie dit jaar zo goed presteren?

Jaap: In de eerste plaats is de teamgeest geweldig; het is een echt vriendenelftal. En in de tweede plaats wordt er veel en serieus getraind.
Ivo: Belangrijk is ook dat we op papier 19 spelers hebben; we hebben er altijd genoeg, ondanks enkele blessures en dat iemand een keer “snippert”. En elke plaats in het elftal is dubbel bezet, ook de keeper.

In het vorige clubblad las ik van jullie trainingskamp aan de Noordzee. Hebben jullie zulke rijke sponsors?

Och, zegt Jaap fijntjes, het is gewoon belangrijk dat je goede connecties hebt. Via onze nieuwe trainer Ronnie Boers kwamen we aan dit adresje.

Wat vinden jullie van de sfeer in de club?

Jaap: Die sfeer in onze vereniging vinden we allemaal perfect. Gezelligheid staat bij elk elftal centraal. En …..iedereen kent iedereen.

Ivo: Toen we twee jaar geleden met een heel elftal van Rood Zwart naar S.V. Delden kwamen, zijn we heel goed opgevangen.

Jaap: We waren verrast dat de hoofdtrainer en leider van het 1e elftal zondags direct informeerde hoe we het gemaakt hadden. Alle elftallen zitten in ons clubhuis door elkaar heen. Dat zegt genoeg.

Ivo: Ook het afstaan van spelers aan een ander elftal verloopt heel soepel.

Jaap: We voelen ons allemaal betrokken bij het hele clubgebeuren.

Gerrit S. : Ik denk dat jullie positieve instelling mede heel belangrijk is geweest dat jullie je zo snel “thuisvoelden”.

Welke plaats voorspellen jullie voor het volgende seizoen?

Ivo: We gaan voor het kampioenschap! Dat willen we allemaal graag een keer meemaken!

Jaap: Ja, dat zou geweldig zijn, maar misschien moeten wel een paar spelers van ons hoger spelen.

Ivo (grijnzend): Misschien moeten we wel een paar nieuwe spelers aantrekken ……

Jaap: Ik heb nog een goede tip voor onze nieuwe hoofdtrainer Ronnie Boers; Let op Ralf Hoentje!!

Tenslotte heren, vinden jullie dat er bij de S.V.Delden nog wat veranderd moet worden?

Ivo: Ik heb gehoord dat er plannen zijn om onze kleedlokalen te renoveren.

Jaap: Waar we samen wel over na moeten denken is het onderhoud van onze velden.Voor aanvang van een wedstrijd moeten we nog wel eens met een kruiwagen en een schop in de weer om konijnengaten te dichten. Ook de belijning laat te wensen over. We moeten daarvoor maar eens proberen een groepje vrijwilligers te interesseren.

Tenslotte wil ik Jaap en Ivo bedanken voor dit gesprek en alle succes toe wensen voor het volgende seizoen.

Gerrit Seppenwoolde


Hoe te handelen bij blessures, deel vijf

In deze laatste aflevering van hoe te handelen bij blessures gaan we in op het behandelen van een veel voorkomende blessure bij het voetbal: de schaafwond.
Bij een schaafwond zijn de bovenste lagen van het huis afgeschaafd. Daardoor zijn er vele kleine bloedvaatjes beschadigd. Bij schaafwonden is er een groot gevaar voor infectie. 

Hoe neemt schaafwonden waar?

1). De oppervlakkige huid is afgeschuurd.
2). De wond is minder diep.
3) Er is weinig bloed.
4) De wond geeft een branderig gevoel.
5). Er is een diepe wond, die een ernstige bloeding veroorzaakt.

Hoe zijn deze wonde te behandelen?

A)  De wond dient goed gereinigd te worden met schoon water.
B)  De wond moet worden ontsmet met jodium.
C)  Dit laten drogen in de lucht.
D)Indien het nodig is, dient de wond te worden afgedekt met textielpleister of een steriel gaasje.
E)  Indien de wond ernstig is vervuild, moet er een tetanus injectie worden gegeven.

De verzorger bij onze vereniging Hans van Laarhoven is graag bereid eventuele vragen over schaafwonden, maar ook over vele andere blessures te beantwoorden.

Dit was alweer de laatste aflevering van: hoe te handelen bij blessures. De redactie hoopt, dat de leiders en de verzorgers van zowel de jeugd – als seniorenteams, maar ook enkelingen er iets van hebben opgestoken.


In memoriam - Willem Pasman

Een ware rilling ging over mijn lichaam, “Willem Pasman is overleden”. Geheel onverwachts kwam een einde aan het leven van Willem Pasman. Iedereen binnen de club wist dat het niet zo crescendo ging met Willem, maar het bericht kwam hard, heel hard aan.
Jarenlang was Willem steunpilaar van het 1e elftal van de SV Delden. Hij bleef nog jaren actief in het 5e elftal, het veteranenteam. Een korte periode was Willem nog lid van het bestuur. De jongere leden zullen zich Willem herinneren als de man die de velden verzorgde. Jarenlang was het kalken van de lijnen bij hem in vertrouwde handen. 
Als speler van het 5e moest hij als gevolg van blessures afhaken en was daardoor de laatste paar jaren niet meer actief op het veld. Van afscheid was het nog niet gekomen. Voor de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen werd Willem gevraagd nog éénmaal de voetbalschoenen te poetsen om samen met Ronnie Hendrikse afscheid te nemen van het 5e elftal. Het herinneringsbeeldje en de bloemen heeft Willem niet meer in ontvangst kunnen nemen. Het hart van Willem stopte een dag voor de wedstrijd die nooit meer gespeeld zal worden.

Willem was een echte clubman. 

Wij wensen de kinderen, moeder, Anja en verdere familie veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 Jan Vriezekolk.


SV Delden C Kampioen

Dat de jongens van het C-team het kampioenschap zouden behalen stond wel vast, alleen wanneer. De bloemen stonden al twee keer klaar, maar door onnodige nederlagen niet uitgereikt. 
Zaterdag 17 april was het dan zover. De gasten van TVC werden met een 12 – 0 nederlaag naar huis gestuurd en dat betekende dat het kampioensfeest kon beginnen. Natuurlijk waren er de bloemen. 
Dit resultaat is mede behaald door de inzet van trainers en begeleiders die een heel seizoen op een prima manier deze groep begeleid hebben.
Om het feest compleet te maken werd een trip met de partybus gemaakt om vervolgens zich te goed te doen aan patat, shoarma e.d. 
Als afsluiting werd er gebowld.


SV Delden wint eigen toernooi

Het C-team van SV Delden heeft het eigen toernooi gewonnen. In de finale die zondag werd gespeeld versloegen ze het verrassend sterke Bornerbroek C2 met 4 – 1. Op de derde plaats eindigden de gasten uit Duitsland: Tus Niederense.
De teams konden niet alleen deelnemen aan het toernooi maar tevens hun behendigheid tonen in een echte zeskamp.

Uitslag van de zeskamp:

1.    SV Delden C2
2.    Rood Zwart C1
3.    Bornerbroek C1

Het toernooi wat over twee dagen werd gespeeld verliep vlekkeloos en staat dan ook voor volgend jaar op de planning. De jongens van SV Delden zullen dan de nieuwe wisselbeker moeten verdedigen.


F1 en F2 eerste bij toernooi Rood-Zwart

We zijn met twee F-teams naar Rood Zwart gegaan. Het weer was goed, het was gezellig druk en beide teams hadden een mooie indeling gekregen.
Voor de F-jes was dit hun eerste toernooi. Er werd leuk gevoetbald.
Bij de F2 had het ene team soms net iets meer geluk dan het andere, maar meedoen aan zo’n toernooi vonden ze gewoon hartstikke leuk.
Er waren gelukkig ook veel ouders komen kijken om hun kroost en de andere spelertjes aan te moedigen.
De F1 kreeg boven verwachting eigenlijk (want ze waren al in de kleedkamer) de derde prijs. Een hele mooie beker.


Toernooi Grolsche Boys

Bij dit toernooi waren we alleen met F1 vertegenwoordigt. Zaterdagochtend om 08.00 uur zijn we vertrokken naar Groenlo.
Daar aangekomen begaven we ons naar de kleedkamer, om 09.00 uur stond de eerste wedstrijd gepland.
De eerste wedstrijd was tegen WVC E3 (dat WVCE3 mee deed kwam door een aantal afzeggingen). Deze wedstrijd verloren we, daarna speelden we er een gelijk en de volgende twee wedstrijden hebben we ook gewonnen.
Het weer was fantastisch vooral voor de toeschouwers,voor de spelers was het misschien al iets te warm. De supporters hadden goed voor hun zelf gezorgt en hadden dan ook in grote getale broodjes, chips, snoep, koffie en drinken meegenomen.
Debutant Scott heeft ook nog even meegedaan.
Ook in Groenlo behaalden we de derde prijs, helaas was daar geen beker aan verbonden. Nu hadden we wel gewacht.


Atletieknieuws  

Trainingen

In drie niveaugroepen wordt er training gegeven.

Groep 1

De allerjongste jeugdleden maken op een speelse manier kennis met de atletiek. Diverse loop en spring vormen komen aan de orde, en het spelelement speelt een grote rol.

Groep 2

Deze leeftijdscategorie is motorisch al vaardiger. Naast het spelend bezig zijn met de atletiek, wordt er techniek bijgebracht. En is er al wat gerichte looptraining.

Groep 3

De gevorderde pupillen en junioren krijgen met alle spring- loop- en werpnummers te maken die mogelijk zijn op onze accommodatie. 
Er is technische ondersteuning om nog vaardiger te worden. De eigen prestatie is belangrijk, maar het plezier blijft voorop staan. De deelname aan wedstrijden wordt nu gestimuleerd. 

Deelname wedstrijden.

Ieder jaar worden er een groot aantal atletiek wedstrijden in Nederland georganiseerd ( ± 500 )
Ook in de regio Twente vinden een groot aantal atletiek wedstrijden plaats.
Praktisch alle wedstrijden voor de jeugd t/m 11 jaar worden op zaterdag georganiseerd, daarom zullen de pupillen altijd op maandag en woensdag trainen .
Voor de iets oudere jeugd worden er vele wedstrijden op de dinsdag en donderdag avond gepland en daarnaast regelmatig in het weekend. Wij vinden het van belang dat de leden deel kunnen nemen aan wedstrijden . Wij zullen via de trainers e.e.a. stimuleren en binnenkort zullen we een eigen wedstrijd organiseren om de kinderen kennis te laten maken met de spelregels.
De wedstrijden zijn altijd afgestemd op leeftijd en geslacht van de atleten waarbij het geboortejaar bepalend is voor de indeling per wedstrijd volgens onderstaand overzicht. 

Overzicht van de leeftijdsindeling 2004 volgens de KNAU 

Categorie

Leeftijd (geboortejaar)

Minipupillen

Pupillen C

Pupillen B

Pupillen A

Junioren D

Junioren C

Junioren B

Junioren A

Jonger dan 8 jaar.

Geboren in ‘96

                   ‘95

                   ’94 en ‘93

                   ’92 en ‘91

                   ’90 en ‘89

                   ’88 en ‘87

                   ’86 en ‘85

Accommodatie

Zoals de meeste van jullie al wel gezien of vernomen hebben nadert de accommodatie zijn voltooiing. 
Naast de verspringbak en de kogelstootring ligt de aanloopbaan voor balwerpen en speerwerpen gereed. Daarnaast heeft u in de pers kunnen lezen dat we over een prachtige hoogspring installatie beschikken.
De sprintbaan hadden we al eerder gerealiseerd en omdat de gemeente het gras opnieuw ingezaaid heeft kunnen we spreken van een bijna volwaardig atletiekveld. 
Binnenkort hopen we te kunnen beginnen met het aanleggen van de discusring en voor het einde van het jaar gaan we de discuskooi maken en omdat we op dit moment ook in overleg zijn voor het plaatsen van  een materiaalhok op het atletiekveld zelf, mogen we best wel een beetje trots zijn dat we er nu al zo goed voor staan. 

Bedankt – Bedankt – Bedankt.

Zonder de inspanning cq. medewerking  van vele mensen op diverse manieren hadden we nooit een organisatie kunnen krijgen zoals die er nu staat. Daarom is een bedankje op zijn plaats naar de voetbalafdeling en dan vooral het bestuur en de onderhoudsploeg. Natuurlijk wil ik ook de vele ouders bedanken die mee hebben geholpen met het aanleggen van de accommodatie en besef ik maar al tegoed dat het zonder de inzet van de trainers, die altijd belangeloos klaarstaan, het niet gelukt zou zijn. We hebben nu een atletiekcommissie bestaande uit 9 mensen en een trainersgroep van 6 mensen.
Daarnaast is er een goede samenwerking met Fysiotherapie praktijk Andre Stroet v.w.b. Sportief wandelen en inloopspreekuur. 
Ik had nooit gedacht dat we na ¾ jaar zover zouden zijn, daarom is een bedankje terecht op zijn plaats.
We doen het als groep, maar toch wil ik eenmalig 1 persoon extra bedanken.
Voor 1½ jaar geleden had ik hem telefonisch benaderd, ik kende hem niet eens persoonlijk, maar had hem wel eens zien hardlopen. Dus mijn vraag of hij mij wou helpen met het opstarten van een atletiekvereniging kon hij net zo goed met ja als met nee beantwoorden. Achteraf kan ik zeggen dat het gelukkig ja was. Dus daarom Bennie, ook al wil je niet in de belangstelling staan, ik persoonlijk vind het fantastisch wat je tot nu toe voor de vereniging hebt gedaan. 
Ik wil je vooral bedanken omdat je de grote steun en toeverlaat bent geworden. 

Atletiekkamp.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli organiseren we een gezellig kamp voor alle jeugdleden van de atletiekafdeling. 
Nadere informatie volgt door de nieuwsbrieven.

Eigen wedstrijd.

Op woensdag 16 juni organiseren we een eigen wedstrijd op de onderdelen hoogspringen, verspringen, sprinten en kogelstoten. Aanvang  17.00 uur
Einde       19.00 uur.

Voor alle deelnemers is er limonade en patat. 

Sportief Wandelen.

Het afgelopen jaar hebben we gezamenlijk met fysiotherapeut Andre Stroet  iedere 1e zaterdag van de maand een UKK-2KM test gehouden. Een aantal deelnemers was enthousiast en vonden het prettig dat e.e.a. een vervolg kon krijgen d.m.v. het opzetten van een groep Sportief-Wandelen.
Binnenkort houden we een informatieavond waarbij tekst en uitleg gegeven zal worden over sportief wandelen.
Het ligt in onze bedoeling om op die avond tevens de eerste groep op te starten waarmee Andre Stroet gemotiveerd gaat wandelen. De informatie avond zal in ons clubhuis plaatsvinden. Mocht U interesse hebben om lid te worden van de S.V. Delden Sportief – Wandel groep meldt U zich dan vast aan bij F. Garritsen 074-3766114.

Hartstocht.

In het kader van wereld hartdag staat het hele weekend van 25 en 26 september in het teken van hartstocht, het wandel evenement van de hartstichting. De hartstichting wil met dit evenement jong en oud laten zien hoe leuk, gemakkelijk en gezond bewegen is. Ook wij van de atletiek en sportief-wandel groep S.V. Delden zullen samen met de fysiotherapie praktijk van Andre Stroet deelnemen aan deze hartstocht met een fantastische en zeer verrassende invulling. 
Tezijnertijd zult u hier meer over horen en lezen. Maar mocht u nu al interesse krijgen in wandelen meld u dan aan voor sportief-wandelen of kom eens een UKK-2KM test meemaken.

Open Dag.

Op de open dag van de voetbalafdeling op 21 augustus zijn wij met de atletiekafdeling ook vertegenwoordigd met het organiseren van de Deldense Veldloop voor basisscholieren. Daarnaast houd de atletiekafdeling een eigen open dag op zondag 29 augustus. Tijdens deze open dag geven we demonstaties speerwerpen, discuswerpen, kogelstoten, verspringen, hoogspringen enz.
Nadere informatie volgt nog. 

Sport medisch inloop spreekuur.

Voor alle sporters die vragen hebben betreffende een blessure of sport gerelateerde lichamelijke klacht houd Andre Stroet elke Dinsdag van 18.00 – 19.00 uur een inloop spreekuur waarbij de sportfysiotherapeut het probleem beoordeelt en de sporter advies geeft over het vervolg traject. Het vervolg traject kan zijn, dat de sporter het advies krijgt tijdelijk de (sport) belasting te reduceren, hulp kan krijgen bij het opstellen van een revalidatie – of trainingsschema en soms kan een fysiotherapeutische behandeling worden geadviseerd.
Met dit initiatief loopt fysiotherapie Delden vooruit op de toekomst ten aanzien van de directe toegankelijkheid fysiotherapie waarbij de patiënt in sommige gevallen niet eerst naar de huisarts hoeft maar direct naar de fysiotherapeut kan voor advies.  
Als er sprake is van ernstig sportletsel zal de sporter altijd doorverwezen worden naar zijn/haar huisarts. In de serieuze gevallen zal altijd een rapportage naar de huisarts plaatsvinden.
Vooraf altijd telefonische aanmelding. 074- 3762444  Fysiotherapie Delden.

FBK-Games

Eindelijk was het 31 mei en zou ik de 1000 meter gaan lopen in het stadion in Hengelo. Om half vijf begonnen de FBK-games en ik moest om zes uur, dus gingen we eerst Naar de opening en de andere atleten kijken. Om kwart over vijf moest ik op een veldje samen met de anderen inlopen. We kregen hier ook een T-shirt en het startnummer. Het T-shirt mochten we houden. Om tien voor zes moesten we bij de ingang wachten. Toen werden wij door een meneer opgehaald en naar de start gebracht. Hier duurde het nog een poosje voordat het startschot klonk. Eerst vond ik het heel spannend maar later zag ik al die mensen niet meer. Na de finish kregen we allemaal een flesje AA-sportdrank. Ik vond het heel leuk dat ik mocht meedoen.
Wij zijn tot negen in het stadion gebleven om naar alle andere atleten te kijken. Het polsstokhoogspringen was mooi om naar te kijken. Misschien leer ik het later ook nog.
Ik weet niet of ik volgend jaar weer mee mag lopen maar ik ga zeker naar de FBK-games om te kijken.

Jens Raanhuis

terug naar inhoud clubblad


Interview met een atleetje

Hoe heet je?

Laura Bruins

Wanneer ben je geboren?

15-12-‘91

Heb je nog broertjes of zusjes?

1 Zus, Annika

Naar welke school ga je volgend jaar?

Twickel Delden

Waarom ben je bij atletiek gegaan?

Omdat ik het leuk vind om te doen.

Hoe vaak train je, en wanneer?

2x op Maandag en Vrijdag.

Welke onderdelen vind je het leukst?

Speerwerpen.

Heb je een vriend?

Nee

Van wie ben jij een fan?

Van Niemand

Wat eet je het liefst?

Spinazie.

En wat vind je niet lekker?

Spruitjes.

Computer of TV ?

Computer.

Boek of Tijdschrift?

Boek.

Muziek maken of muziek luisteren?

Muziek luisteren.

Wintersport of Zomervakantie?

Zomervakantie.

Wat is je favoriete vakantieland?

Italië.

Wat wil je later worden?

Weet ik nog niet.

Heb je een wens?

Nee

Wie moet er de volgende keer geïnterviewd worden?

Bart Zillen.