Prestaties in de twintigste eeuw

In onderstaand plaatje ziet U grafisch weergegeven hoe het eerste elftal van S.V. Delden door de jaren heen gepresteerd heeft. Wat het resultaat het afgelopen seizoen was, zoeken we nog even uit.

OPROEP: Als iemand zich nog kan herinneren wat Delden 1 in de seizoenen '83-'84 en ''84-'85 gepresteerd heeft, wil hij dan wel zij dat dan melden bij de makers van deze site (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 



uitleg bij figuur

Bovenstaande figuur laat zich als volgt lezen. De verticale lijnen stellen zomerstops voor in opeenvolgende jaren. Elke verticale balk tussen twee van die zomerstops stelt derhalve een voetbalseizoen voor. Aan de plaats van het gekleurde bolletje in zo'n verticale balk kunt U zien in welke klasse het eerste elftal van S.V. Delden in dat seizoen speelde, en welke positie er behaald werd. Bijzondere prestaties (kampioenschappen, promoties maar ook degradaties) worden gekenmerkt door bijzondere bolletjes.
NB.1. In de seizoenen 1942-1943 en 1943-1944 is er geen officiële competitie; er is slechts een noodcompetitie. In 1944-1945 is er zelfs geen noodcompetitie en in 1945-1946 neemt S.V. Delden niet deel aan de competitie.
NB.2. Met ingang van het seizoen 1961-1962 is het voor standaardelftallen niet meer mogelijk uit te komen in de derde klasse TVB. De tweede klasse TVB is dan ook voor Delden 1 het "laagst haalbare".
NB.3. Ergens in de jaren negentig vindt een of andere KNVB-reorganisatie plaats. Als gevolg hiervan verdwijnen de onderafdelingen en dus ook 'onze' TVB. De eerste en tweede klasse TVB zullen voortaan bekend staan als de vijfde en zesde klasse KNVB.


 
kampioen, al in het eerste seizoen

In het eerste jaar dat V.V. Delden aan de competitie deelneemt (1924-1925), wordt ze meteen kampioen. Via daaropvolgende promotiewedstrijden dwingen de Deldenaren een plek in de tweede klasse van de TVB af. Ruim vijftien jaar zal V.V. Delden in die klasse bivakkeren. Maar nadat in het seizoen 1937-1938 de tweede plaats wordt bereikt, gaat het bergafwaarts. Na de competitie in 1940-1941 is degradatie naar de derde klasse TVB een feit.



de oorlogsjaren

Waren in de eerste twee oorlogsjaren de competities nog volgens het normale patroon verlopen, in 1942-1943 moest op een noodcompetitie worden overgeschakeld. Dit hield in dat de clubs niet naar sterkte werden ingedeeld, maar op grond van de afstanden. Clubs die bij elkaar in de buurt zaten werden in dezelfde groep ingedeeld. Dit kwam tegemoet aan de problemen die er waren om over grotere afstanden te reizen. V.V. Delden, dat het jaar daarvoor in de derde klas TVB was uitgekomen werd ingedeeld in een groep met Goorse en Enterse clubs evenals stadgenoot Rood Zwart. Delden behoorde tot de zwakkere broeders. Maar noch de eerste noch de laatste plaats had consequenties voor de noodcompetitie 1943-1944. In 1944-1945 vond er zelfs geen noodcompetitie plaats. Men achtte het risico voor razzia's te groot. Daarnaast waren nog weinig spelers in de vereniging beschikbaar (tewerkstelling, onderduikers e.d.).



ontsnapping uit de derde klasse TVB...

De competitie-onderbreking in TVB-verband duurde slechts één jaar. Maar de V.V. (inmiddels omgedoopt in S.V) Delden kon het eerste jaar daarna geen elftal op de been brengen. Dat was wel het geval in 1946-1947. Men eindigde toen op de vierde plaats, in de derde klas TVB. Begin jaren vijftig wordt in de derde klasse TVB de opgaande lijn ingezet. Reeds in het seizoen 1953-1954 leidt dit tot succes. Het kampioenschap in de derde klasse werd een feit. Op een open wagen trokken de kampioenen door Delden. Er werd op gepaste wijze feest gevierd. Gepast, want er zou nog meer succes volgen.

 



het eerste na-oorlogse senioren-elftal (1946-1947)
staand v.l.n.r.: J. Siemerink, B. Morsink, G. Derkink, G. Naafs, J. ter Maat, H. Dijkman, A. Holslag, G. Dijkman, D. Dijkman
gebogen v.l.n.r.: J. Halenbeek, H. Menger
knielend v.l.n.r.: G. ter Maat, W. Nekkers, B. ter Morsche, H. Leerkotte




...en snel door naar de eerste klasse TVB

In 1955 werd in de tweede klasse TVB knap de derde plaats bereikt. In 1956 slaagde S.V. Delden er zelfs in die prestatie te overtreffen: voor de eerste keer in de geschiedenis werd de eerste klasse van de TVB bereikt. Die promotie moest echter worden bereikt via promotiewedstrijden tegen G.S.V. uit Glane. Uit werd met 4-2 gewonnen, dus een gelijkspel thuis was voldoende. Maar twee minuten voor tijd stond het in Delden 4-3 voor de gasten. Toen volgde het "doelpunt van de jaren vijftig". Gerrit Seppenwoolde nam uit een ingooi de bal direct opde pantoffel: 4-4, dus promotie.

 



Delden 1 kampioen tweede klasse TVB (1956)
staand v.l.n.r.: H. Leerkotte (leider), G. Seppenwoolde, J. Stoltenberg, S. Kops, G. Wold, G. Willemsen, J. Morsink, J. de Kok (trainer), J. van Geenen (grensrechter)
knielend v.l.n.r.: H. Verdriet, G. Twilhaar, B. ter Morsche, M. Kruidbosch, G. Zendman



Het eerste klasseschap zou echter maar twee jaar duren. Toen volgde voor acht jaar verblijf in de tweede klasse. Merkwaardig verliep het seizoen 1959-1960. Halverwege had S.V. Delden drie punten voorsprong op de concurrenten. De eerste klasse leek binnen handbereik. Maar in de tweede competitiehelft werd geen wedstrijd meer gewonnen! Dag, eerste klasse.

In 1961 voerde de TVB een gewijzigde competitie-indeling in. Voortaan zouden standaardelftallen niet meer in de derde klasse mogen komen. De tweede klasse is dan de laagste voor standaardelftallen, dus ook voor Delden 1.
 



promotie via de tweede plaats

Pas halverwege de jaren zestig (1964-1965) slaagt S.V. Delden erin voor de tweede keer in haar bestaan de stap naar de eerste klas TVB te maken. Dit ging echter niet via het kampioenschap, maar door een tweede plaats. Door een overwinning in de laatste competitiewedstrijd op Hoeve Vooruit werd de eveneens recht op promotie gevende tweede plaats behaald. Herman Verdriet was de enige speler die beide malen deel uitmaakte van het elftal dat de promotie verwezenlijkte.

 


het elftal dat in 1965 promotie naar de eerste klasse TVB bewerkstelligde
staand v.l.n.r.: M. Kruidbosch, H. Hietbrink, H. Sanders, G. Bloeming, H. Holterman, H. Verdriet, A. Eshuis (trainer)
S. Landman, G. Dijkman, G. Paskamp, J. Holterman, G. Pelle, H. Sanders



Ditmaal zou het eerste klasseschap langer behouden blijven. Vijf seizoenen lang kwam ons eerste elftal in de hoogste klasse van de TVB uit. In de competitie 1966-1967 werd zelfs een tweede plaats bereikt. Daarna ging het bergafwaarts met de prestaties. Met ingang van het seizoen 1970-1971 moest weer in de tweede klas worden gespeeld.


jojo-en tussen eerste en tweede klasse TVB

In het 50-jarig jubileumjaar breekt S.V. Delden met een achtste plaats geen potten in de competitie. Maar dat zou weldra gaan veranderen. De jaren die er op volgen zijn in sportief opzicht wellicht de turbulentste in de geschiedenis van de vereniging. In 1974 begint reeds de weg omhoog. Na een tweede plaats in de competitie brengt de nacompetitie het beoogde resultaat: promotie! Voor de derde keer in haar bestaan is S.V. Delden eerste klasser TVB. Het eerste jaar in de hoogste TVB-klasse wordt op de zesde plaats geëindigd, het tweede jaar zelfs op de vierde. Dan gaat het opnieuw bergafwaarts. Via een negende plaats in 1977 is de tiende plaats in 1978 dodelijk. Degradatie is een feit. In 1978-1979 wordt een vierde plaats bereikt. Maar ook nu weer brengt de nacompetitie uitkomst, de vierde keer dat in de eerste klas TVB mag worden uitgekomen. Dat vierde verblijf is het kortst van allemaal geweest. Slechts één jaar dit keer, dan is het alweer gedaan. De val is diep, naar de negende plaats in de tweede klas. Maar weer veert Delden op. Als tweede beëindigt men de competitie, maar nu faalt voor ons de nacompetitie. Het 60-jarig jubileumjaar draait dan uit op een teleurstelling. De tiende plaats in de tweede klasse TVB is het schamele resultaat.

In 1986, het tweede jaar van trainer Arie Beltman bij S.V. Delden is er weer succes. Op 25 mei van dat jaar wordt de beslissende wedstrijd tegen Geel Zwart met 2-1 gewonnen. Een jaar later hadden we zelfs goede mogelijkheden de TVB te verlaten. Helaas zette O.S.V. uit Overdinkel ons de voet dwars. Wel werd ons tweede elftal kampioen dat jaar.

Het seizoen 1988-1989 werd een "rampjaar". Ons eerste elftal degradeerde vrijwel kansloos naar de tweede klasse TVB. In 1989 werd Gerrit Put als trainer aangesteld. De inpassing van jeugdspelers ging prima, maar het leverde helaas (net) geen kampioenschap op.

Het seizoen 1992-1993 leek heel succesvol te verlopen. Het eerste elftal stond op de laatste speeldag bovenaan, gelijk met Wierden. Er werd met 2-0 verloren in Nijverdal. De grote enthousiaste supportersschare keerde teleurgesteld huiswaarts. Ook de nacompetitie die volgde leverde geen plaats in de eerste klasse TVB op.


kampioen in het jubileumjaar

In 1998 bestaat S.V. Delden 75 jaar. En het is al meer dan veertig jaar geleden dat een kampioenschap van de hoofdmacht gevierd kon worden. Het is, kortom, de hoogste tijd en waarachtig... het lukt...

NB U ziet zelf wel dat het verhaal nog niet helemaal af is... vanzelfsprekend zal zo spoedig mogelijk ook dit deel van de site zo ver mogelijk worden bijgewerkt...